FieQa is me!!~

My photo
~ friendly but a bit shy2 cat ~ animal lovers!! ~ if u follow me, i'll definitely follow you back! ~

Wednesday, December 22, 2010

Achik Dan Kucing 1

Erm~ Arini saya pergi rumah achik... hantar lauk yang mak masak... Hehehe...;p dah lama x pergi rumah achik~ yela, baru je dapat cuti kan... huhuhu... Apa ya nak cerita pasal achik? Achik saya ni merupakan kakak kepada mama saya~ Achik sangat sangat sangat sayang dengan makhluk Allah yang bernama 'Hurairah' atau dalam bahasa melayunya, KUCING~ Hehehe...;p Untuk entri kali ni saya cerita 3 ekor kucing dulu ya~ Sebab kalau nak cerita pasal semua kucing2 makcik saya ni tak termampu rasanya... ada 40++ ekor kesemuanya~ Haha.. Banyakkan??

PERTAMA: NO NAME

Haha.. apasal saya bagi no name? sebab kucing ni xde nama... da byk sgt kucing.. da tak ternama lagi dah~ hahaha...;p tanya gak kt nenek.. "Nek, apa nama kucing ni nek?" Nenek berfikir sejenak... pastu cakap, "Entahla pi... kucing ni xde nama... Banyak sangat dah kucing" haha..;p tapi tak taula kan kalau nenek sebenarnya dah lupa apa nama kucing ni... hehehe... :)

cerita pasal si no name ni, haha..;p cam sedap plak kan, jom bagi nama kat dye.. nonem~ best pe.. ok esok nak gtaw nenekla, jom bagi nama kucing ni nonem... hehehe...;p Si nonem ni sebenarnya saket... tu baru balik dari klinik la tu.. tu sebab duk dalam sangkar... huhuhu... Apa sakit si nonem ni?? Nonem ni sakit x boleh kencing!

Adoyy~ nenek cakap klu dye kencing pun, kencing dye berdarah... kata doktor, mungkin batu karang... Isyh3x kesian nonem... Buat masa ni doktor slalu kasik injection kat nonem... eventhough inject, mulut nonem still berbuih.. T.T kesian nonem... sabar ye syg~ nnt awak sihat semula! dan boleh kencing puas2~ Jgn bagi perfume sudah ya~ Hehehe...;p
**istilah perfume = kucing yang memancitkan kencingnya bersepah2 sama ada di tayar kereta, langsir, mahupun sofa (tu tempat2 wanted) Hehehe...;p


KEDUA: NANA

Okeh, sekarang cerita pasal nana~ seperti yang korang lihat gambar di bawah, Nana ni sebenarnya buta~ Dye xleh nampak kte... tapi dye boleh kenal dengan bau... Sama ada orang tu sayang kucing atau tak (sixth sense) hehe...;p Mula2 nana ni takut dgn saya.. yela, da lama x jumpa kan? tp lama2 dya da kenal... asyik menyondol je keje dia hahaha...;p Anyway, walau pun nana ni KKU (Kucing Kurang Upaya) <-- Istilah baru abah yg bagi... Hehehe...;p Tapi nana ni sgt sweet dan pandai~ Sayang Nana~


KETIGA: MEGA

Haha~ sebenarnya tak terasa nak cerita pun pasal si mega ni... sebenarnya fokus utama nak cerita pasal sijil2 makcik yang sangatlah banyak ditampal kat dinding on the way nak naik tangga tu (rujuk gambar di bawah)... tetiba pulak si mega ni interframe masuk dalam gambar~ alang2 ceritala pasal dye jugak ya... Hehehe...;p

Mega ni sebenarnya makcik x ambik pun dia.. Dia yang datang sendiri kat rumah tu... Hehe...;p mungkin sebab dia nampak rakan2 dia yang lain ade kat rumah tu, maka dia pon join skali duk kat rumah tu... Hehehe... Mega ni sebenarnya seekor kucing yang sangat gedik! Suka menyibuk, suka tidur, suka makan, suka menghimpit... Tapi dia sweet~ :)

Tengok tu, sikit2 suruh orang garu tengkuk dia... Hisyh~ Nasib baik kau hensem mega... ak kasikla garu kau punya tengkuk tu... Haha...;p

Tujuan si mega ni naik ke atas, sibuk menghimpit kat saya sebab dia dengar bunyik kamera handphone ni... "kechek.. kechek" tu yang dye tertarik nak taw amenda la bunyi pelik tu... Haha...;p mega ni memang seekor kucing penangkap... Da banyak ekor da tikus dan burung yang tak bersalah pon tewas ditangan dan taringnya... Dye memang sangat suka menangkap... Bagus gak kan? sekurang2nya xdela tikus berkeliaran kat rumah makcik... :)

Oke, dah puas kena garu tengkuk, dye pun bla lah, meninggalkan saya begitu sahaja... Hehe..;p xlah, sebenarnya makcik saya baru pulang dan tengah bukak gate nak masuk... Dengar aje telinga dia kan? Hehe...;p Asalnya nak cerita pasal sijil2 achik tu kan? dah lari topik ni... Haha...;p Achik sebenarnya seorang karyawan dan penulis yang sangat di segani... Nak tahu cerita pasal dia??? Okeylah... Saya cerita pasal achik kat entri lain ya~ Kalau cerita kat sini macam x best... Banyak nak cerita pasal dia... Hehehe...;p

Akhir skali~ kena gigit dengan Mega!!!! Arggh~ saya da jadi salah seorang dalam list mangsa mega... tapi x mati lagila... x seteruk mangsa2 yang lain.. Haha~ Kenapa saya kena gigit dengan mega?? Ok, saya mengaku... salah saya... Saya terlalu geram dengan kecomelan dia dan telah menggomol2 dia... Memang patot pun kena cakar dan gigit... Dye mesti terasa diri dia terancam... Hahaha~ Tapiii.... Sakitlah Mega!! Dahla~ Xmau kawan mega untuk satu malam! T.T

2 comments:

  1. woww!! dia ade 40++ kucing?? OMG bnyaknya!! hee.. best3! ;D

    ReplyDelete
  2. haha...;p banyakkan?? itulah makcik saya!~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...